Sweet Adventure 2 (Ksilitol)

0.0 od 5 na osnovu 0 glasa/ova. Ocenite
Cena: 450 RSD

Dostupno

 • Dostava je 300.00 RSD za ukupnu narudžbu.
 • Za poručena 3 ili više artikala - dostava je besplatna.
 • Stručna podrška putem E-maila ili telefona
 • Sigurno plaćanje pouzećem ili karticom

Ksilitol

Ksilitol ili brezin šećer je beli, slatki, kristalni ugljeni hidrat, jedan od prirodnih šećera. Brezin šećer se prirodno javlja u većini voća i povrća koje jedemo na dnevnoj bazi. Dobija se ekstrakcijom iz voća i povrća i posle obrade daje bele kristalne granule koje se mogu koristiti u svakom receptu koji zahteva šećer.

Ukus i izgled je skoro identičan tradicionalnom kristalnom šećeru, biološki učinak na organizam mu je međutim potpuno suprotan. Konzumacija brezinog šećera sama po sebi ne dovodi do gojaznosti, ima blagotvoran učinak na zube, alkalizuje naše telo, ubrzava probavne procese.

Svojstva ksilitola

 • Ima identičnu slatkoću kao beli šećer i menja ga u odnosu 1:1
 • Ublažava osećaj gladi
 • Smanjuje želju za šećerom i ugljenim hidratima
 • Pospešuje probavne procese i sprečava konstipaciju
 • Pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi zbog malog glikemijskog indeksa (GI=7)
 • Niska kaloričnost (2,4 kcal/g) i nivo apsorbovanih ugljenih hidrata.
 • Usporava karijes, stvaranje zubnog kamenca i nastanak zubnog plaka.
 • Štiti od infekcije i ne hrani loše bakterije u našem organizmu
 • Dokazano se može koristiti i u slučaju gljivičnih infekcija – kandidoza
 • Ima alkalizirajući i detoksicirajući efekat
 • Mogu ga sa sigurnošću koristiti odrasli, deca, dijabetičari, trudnice, osobe koje žele smršati i osobe koje su na candida načinu ishrane.

Ksilitol ublažava osećaj gladi

Postoji navika među ljudima koji praktikuju neku od raznovrsnih dijeta da koriste ksilitol razmućen u obranom (bezmasnom) ili nisko masnom mleku kako bi “zavarali” osećaj gladi, pogotovo u večernjim satima.

Smanjuje želju za šećerom i ugljenim hidratima

Svi a posebno sladokusci imaju potrebu da tokom dana pojedu neki slatkiš i zaslade se. Postoje istraživanja koja govore da kristal beli šećer dodat hrani izaziva zavisnost, što donekle objašnjava naviknutu potrebu za slatkišima.

Pospešuje probavne procese i sprečava konstipaciju

Konstipacija je ako imamo manje od 3 stolice nedeljno i sve češća je pojava u zapadnom svetu. Najčešće se sa ovim susreću starije osobe, deca, dijabetičari, trudnice i osobe koje imaju smanjen unos hrane (ljudi na dijetama). Ksilitol se dobro toleriše, ali treba napomenuti nepovoljne efekte koje prekomerna konzumacija može izazvati. Šećerni alkoholi promovišu izlučivanje vode u creva što razvodnjava sadržaj u crevima i čini stolicu mekšom. Studije su pokazale da dolazi do oko 30% manje konstipacije među mlađim zdravim ljudima.

Nizak glikamijski indeks

Glikemijski indeks je naziv skale kojom se meri brzina kojim određena hrana izaziva rast glukoze u krvi. Odabir namirnica sa niskim glikemijskim indeksom dugoročno je dobro za zdravlje. Čak i zdrave osobe nakon konzumacije slatkiša ili slične šećerom bogate hrane osećaju se umorno. Ako se tokom dana količina glukoze u krvi učestalo povećava i smanjuje  jasno je da se nećemo osećati dobro. Idealno bi bilo izabrati hranu koja dugotrajno održava ustaljen nivo glukoze u krvi i čini da se osećamo dobro i punim energije. U TABLICI se vide različiti šećeri sa njihovim glikemijskim indeksima, kalorijskom vrednosti i slatkoćom. Ksilitol ima neznatan uticaj na nivo šećera u krvi pošto mu je glikemijski indeks 0 pa je pogodan za dijabetičare.

Niska kaloričnost (2,4 kacal/g) i nivo apsorbovanih ugljenih hidrata

Ksilitol je dobra alternativa za šećer jer ne dodaje toliku kalorijsku vrednost hrani. Preporuka američke agencije za hranu i lekove je da oko 10% dnevnih kalorijskih potreba dolazi od prostih šećera. Ako je za prosečnu zdravu odraslu osobu umerene telesne mase dnevno potrebno oko 2000 kcal onda bi maksimalno 200 kcal moglo poticati od šećera. Kako šećer ima kalorijsku vrednost od 3,8 kcal po 1 gramu to je u prevodu znači da dnevno ne bi trebalo uneti više od oko 50 g šećera. Dok po izveštaju Svetske zdravstvene organizacije to bi trebalo biti ispod 10%, idealno 5%, to bi značilo 25g šećera dnevno po odrasloj osobi. U mnogim prerađevinama nalazi se dodat šećer pa se čovek lako može prevariti i uneti ovu količinu a da toga nismo ni svesni. Ksilitol ima skoro duplo nižu kalorijsku vrednost od običnog belog kristal šećera što se može videti u tabeli.

Sastav

Ksilitol je prirodni zaslađivač, sa smanjenim sadržajem kalorija. Koristi se kao zamena za šećer koji izgleda i ima ukus vrlo sličan šećeru. Ksilitol ili brezin šećer, se prirodno javlja u većini voća i povrća koje jedemo na dnevnom nivou.

Pakovanje: 300g

Skladištenje i upotreba: Čuvati na suvom i hladnom mestu. Koristiti kao običan kristal šećer 1:1 jer je iste slatkoće kao šećer.

Utisci kupaca

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Želim da ocenim ovaj proizvod. Da biste ocenili ovaj proizvod, kliknite ovde.

Slični proizvodi

Besplatna dostava!
Dekstroza -0%

Dekstroza

170.00 RSD
Trenutno nije dostupno.

Prirodni zaslađivači

Uz ovo su kupovali

Trenutno nema proizvoda.
Sweet Adventure 2 (Ksilitol)
Sweet Adventure 2 (Ksilitol)
Cena: 450 RSD
Lager:
Dostupno