Dekstroza

0.0 od 5 na osnovu 0 glasa/ova. Ocenite
Cena: 170.00 RSD

Trenutno nije dostupno

  • Dostava je 300.00 RSD za ukupnu narudžbu.
  • Za poručena 3 ili više artikala - dostava je besplatna.
  • Stručna podrška putem E-maila ili telefona
  • Sigurno plaćanje pouzećem ili karticom

Dekstroza – D-Glukoza tj. grožđani šećer predstavlja vredan izvor brze energije. Svi drugi ugljeni hidrati se najpre moraju dovesti do oblika glukoze pre nego što se u organizmu iskoriste za energetske svrhe. U ovu transformaciju se ulaže vreme i energija. Dekstroza je najbrži i najefektniji način da se manjak energije nadoknadi. To je i razlog zašto je dekstroza najbolji oblik unosa jednostavnih hidrata za sportiste, koji imaju povećane potrebe za energijom i kojima tokom dugih aktivnosti često treba hitan izvor energije. Dekstroza istovremeno pomaže i bržoj regeneraciji mišićnog tkiva, zato se preporučuje i nakon vežbe odnosno fizičke aktivnosti.

Prednosti i svojstva dekstroze:

  • Energija za sportiste
  • Energija za mozak
  • Mogu ga sa sigurnošću koristiti odrasli, deca, trudnice, nije za dijabetičare

Skladištenje: Čuvati na suvom i hladnom mestu

Korišćenje: Kao i obični kristalni šećer.

Tagovi: dekstroza, D glukoza, bodibilding, sportisti, sport, upala mišića, energija za mozak, energija, fizički napor, za sportiste, izdržljivost.

Dekstroza – Glukoza se u prirodi nalazi u dva komplementarna suprotna oblika drugačije nazvano izomerima. Ovi izomeri sastavljeni su od identičnih gradivnih jedinica, jedina razlika je prostornom rasporedu. Izomeri mogu biti orijentisani na levu i na desnu stranu i izgledaju kao predmet u ogledalu. Dakle postoji levo orijentisana i desno orijentisana glukoza. Desno orijentisana ili D glukoza se drugačije zove dekstroza. D glukoza se prirodno nalazi u voću i medu. Može se dobiti i iz biljaka kao što je kukuruz da bi se dodavala kao zaslađivač u hrani. Na deklaracijama često se navodi kao pirinčani šećer, pšenični šećer ili kukuruzni šećer. Dodaje se u mnoge deserte, torte, kolače, grickalice slatke i slane.

Energija za sportiste

Dekstroza je uglavnom poznata kao sastojak preparata za povećanje telesne težine, mnogi bodibilderi je dodaju u šejk nakon treninga zajedno sa proteinom. Sportisti koji se bave nekim od sportova izdržljivosti, poput biciklizma, trčanja itd… neretko posežu za dekstrozom razmućenom u vodi pre, u toku i posle treninga. Savetuje se da se dekstroza konzumira u tom slučaju samo posle treninga, za obnovu glikogenskih rezervi, a u toku treninga je najbolje koristiti izotonične napitke, jer oni ne sadrže ni preveliku ni premalu koncentraciju šećera, već idealnu koncentraciju, a uz to sadrže elektrolite (znamo da se znojenjem ne gubi isključivo voda već i važni minerali) među kojima je ključan natrijum – što omogućava dobru i brzu hidrataciju, dok čista dekstroza uglavnom predstavlja pre koncentrisan rastvor i zapravo može da dovede do dehidratacije.

Kao što je već pomenuto iznad, jednako rekreativci , bodibilderi i sportisti koji se bave nekim drugim sportom – mogu konzumirati dekstrozu. Osobe koje žele da povećaju telesnu težinu i mišićnu masu mogu dodati dekstrozu u šejk sa proteinom nakon treninga, što je ujedno i jedna od najčešćih kombinacija.

Preporuka da dekstrozu uzimate nakon treninga, a količina zavisi od tipa treninga, intenziteta treninga i od ciljeva same osobe, tako da je vrlo teško reći preciznu količinu. Većina rekreativaca uzima 30 – 60 g nakon završenog treninga u kombinaciji sa proteinom, kreatinom, glutamin i dr.

U mnogim slučajevima, unos ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom nije dobar. Ovi ugljeni hidrati mogu lako biti uskladišteni kao masnoća zato što telu daju puno energije odjednom, mnogo više od potrebnog. Ako telu nije potrebna ta energija on će je uskladištiti u vidu masnog tkiva. Stoga ukoliko želite da regulišete telesnu težinu i smanjite procenat masti u telu budite oprezni sa količinom, jedino dolazi u obzir konzumiranje nakon završenog treninga.

Energija za mozak

Mozak kao najveći potrošač energije sa samo 2% telesne mase, a troši oko 20% ukupne energije. Ovo čini mozak najvećim potrošačem energije u organizmu. Nije ni čudno jer je mozak centar kognitivnih procesa gde se odvija 10 triliona (1 iza koje ima 13 nula) analognih operacija u sekundi. Mozak je mesto gde se svi impulsi obrađuju i gde se regulišu voljni i nevoljni pokreti, održava budnost i koncentracija, reguliše metabolizam. Za nesmetani rad mozak mora imati dovoljno energije, a od svih izvora glukoza ima prioritet. Mozak troši više od polovine glukoze prisutne u telu, u stresnim situacijama kada je aktivnost veća trošiće do 90% dostupne glukoze. Sam za sebe on nema načina da skladišti glukozu, jedini način je da koristi onu iz krvi. I kako je mozak najvažniji on sebično koristi slobodnu glukozu iz krvi bez obzira na druge potrebe drugih delova tela. Mišići su glavni konkurent kod potrošnje glukoze, naročito tokom povećane fizičke aktivnosti. Dodatni izvoz glukoze u ovim uslovima daće mozgu i mišićima ono dodatno što može značajno poboljšati rezultate.

Sastav

Dekstroza – D-Glukoza tj. grožđani šećer predstavlja vredan izvor brze energije. Svi drugi ugljeni hidrati se najpre moraju dovesti do oblika glukoze pre nego što se u organizmu iskoriste za energetske svrhe. Mnogi bodi-bilderi je dodaju u šejk nakon treninga zajedno sa proteinom. Sportisti koji se bave nekim od sportova izdržljivosti, poput biciklizma, trčanja itd… neretko posežu za dekstrozom pre, u toku i posle treninga.

Pakovanje: 1000 g

Sastav: 100% dekstroza tj. D glukoza

Utisci kupaca

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Želim da ocenim ovaj proizvod. Da biste ocenili ovaj proizvod, kliknite ovde.

Slični proizvodi

Prirodni zaslađivači

Uz ovo su kupovali

Trenutno nema proizvoda.
Dekstroza
Dekstroza
Cena: 170.00 RSD
Lager:
Trenutno nije dostupno